Actualitat

Tornen les visites guiades al Molí d’Espígol de Tornabous per redescobrir l’antiga capital dels ilergets

De març a agost, els últims dissabtes de cada mes s’ofereixen visites guiades gratuïtes a aquesta ciutat ibèrica.

Dilluns 11 de març de 2024 /

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Tornabous (Urgell) continuen oferint visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol amb l’objectiu de facilitar l’accés dels ciutadans al jaciment i promoure’n la seva difusió i coneixement. Així doncs, el Molí d’Espígol de Tornabous obrirà les seves portes a les onze del matí dels dissabtes 30 de març, 27 d’abril, 25 de maig, 20 de juny, 27 de juliol i 31 d’agost, és a dir els últims dissabtes de cada mes. Les visites acostaran al públic la història del poble ibèric dels ilergets a través de les restes arqueològiques d’Atanagrum, antiga capital d’aquesta tribu que, segons indiquen algunes hipòtesis, podria correspondre a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol.

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2009, la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol se situa sobre un suau elevació de la plana urgellenca, a l’actual municipi de Tornabous, i amb una superfície aproximada d’1 hectàrea esdevé el jaciment ibèric més gran de la Catalunya occidental. De fet, es tracta d’un dels exemples més desenvolupats i complexos del sistema urbanístic de la cultura ibèrica dels ilergets, que va dominar una gran part de les actuals província de Lleida i Osca entre els segles VI i I aC.

Les visites mostraran els resultats de les darreres campanyes arqueològiques, que han posat de relleu l’existència d’una trama urbana envoltada per una extensa muralla i organitzada mitjançant carrers empedrats, places, estructures per al control de l’aigua, cases de diferent tipologia i, fins i tot, un barri manufacturer i un camp de sitges.

Les visites, amb una durada aproximada de 60 minuts, aniran a càrrec de l’equip d’educadors i educadores de l’empresa Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme. Per apuntar-s’hi cal fer reserva prèvia al correu electrònic: reservesmonuments.acdpc@gencat.cat o bé trucant al: 977 638 556.

Centre d’interpretació

El centre d’interpretació del Molí d’Espígol esdevé un dels principals atractius de la visita per l’àmplia museografia i els minuciosos continguts interpretatius de què disposa. A més, els visitants podran conèixer la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni mitjançant la projecció de l’audiovisual de producció pròpia titulat Atanagrum.

Un dels elements destacats de la mateixa passa per la recreació hipotètica de la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol en el moment de la seva màxima esplendor. El dibuix de la ciutat, un recurs de primer ordre per millorar la comprensió del jaciment, es basa en els resultats de les campanyes arqueològiques i les seves respectives interpretacions.

El poble Ilerget

Amb el nom d’Ilerget es coneix el poble ibèric que habitava les planes dels rius Segre i Cinca. Les fonts clàssiques en parlen des del segle VI aC però nosaltres coneixem els ilergets pels llibres d’història grecs i romans que expliquen la seva implicació en les grans guerres del seu temps, sobretot la Segona Guerra  Púnica, que va enfrontar Roma i Cartago pel domini del Mediterrani. Segons la recerca arqueològica, la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol era un dels assentaments urbanístics, polítics i econòmics més destacats de la cultura ilergeta.

More news
Accessibility

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accessibilitylegal notice and privacy policy | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural