Actualitat

Màgia i patrimoni al Molí d’Espígol amb el Festival a2m

 

  • El jaciment ibèric acull un espectacle d’il·lusionisme dins de la programació d’estiu de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural

Dimarts 1 de juliol de 2025 /

El Molí d’Espígol es convertirà aquest estiu en un escenari cultural excepcional amb una proposta que combina patrimoni, màgia i poesia visual. Es tracta del Festival a2m, una cita que durant el mes de juliol omplirà diversos espais patrimonials i places del municipi de Tornabous amb una programació cultural que aposta per la proximitat, la participació i l’accessibilitat.  L’espectacle Struc Magic Theater de la Companyia Struc, que enguany celebra el seu 30è aniversari, donarà el tret de sortida a la programació d’enguany. 

Cal destacar que l’activitat al Molí d’Espígol començarà amb una visita guiada prèvia per descobrir l’antiga ciutat ilergeta d’Atanagrum, una de les més importants de la cultura ibèrica a Catalunya. Tot seguit, el públic podrà gaudir de l’espectacle de màgia i il·lusionisme de la Cia. Struc, un muntatge que ret homenatge als antics artistes ambulants del segle XIX i que combina l’humor, el gest poètic i la sorpresa per fer vibrar públics de totes les edats en un entorn arqueològic únic.

Així mateix, la programació d’aquest any combinarà música, teatre, circ i memòria històrica en escenaris singulars dels nuclis de Tornabous, el Tarròs i la Guàrdia d’Urgell. Entre les propostes destaquen l’espectacle de clown Woof, de Pere Hosta; el concert de la jove cantautora Xènia Paez, pensat per al públic jove i familiar; el teatre documental L’enterrador, de Teatre de Dos, a l’Espai Lluís Companys, que aborda la memòria de les fosses comunes del franquisme, i el concert de cloenda amb Joan Masdéu, que inclourà un sopar popular al parc del Reguer, a Tornabous.

Nascut l’any 2020 en plena pandèmia, el Festival a2m arriba aquest 2025 a la seva sisena edició plenament consolidat com una de les grans cites culturals de la plana de Lleida. Amb l’eslògan “Cultura d’anar per casa i a tocar-tocar”, el festival manté la seva aposta per la cultura de proximitat i la recuperació de l’espai públic i patrimonial com a lloc de trobada i expressió cultural. De fet, any rere any es convida el públic a portar la seva pròpia cadira o coixí, reforçant així l’ambient proper, íntim i comunitari que caracteritza totes les vetllades.

Al seu torn, aquesta proposta s’inscriu dins de la campanya d’estiu de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que sota el lema “Aquest estiu, Patrimonieja” desplega més de 100 activitats culturals als monuments, museus i jaciments de la Generalitat arreu del país. Concerts, espectacles, festivals, visites temàtiques, tallers familiars i propostes gastronòmiques nodriran el patrimoni de vida i d’experiències amb l’objectiu de convertir-lo en un espai viu, participatiu i obert a tothom. D’aquesta manera, el Molí d’Espígol se suma a monuments del país que aquest estiu esdevenen escenaris culturals; parlem del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona amb el cicle La Pedra Parla, el Castell de Miravet amb el nou festival Riu de Veus o la Schubertíada a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran.

Una gran ciutat ilergeta

El jaciment ibèric del Molí d’Espígol se situa sobre una suau elevació de la plana urgellenca, al municipi de Tornabous, i amb una superfície aproximada d’una hectàrea, és el jaciment ibèric més gran de la Catalunya occidental. La visita permet conèixer la ciutat a través de la seva xarxa urbana i complexa, fet que indica que hauria desenvolupat una intensa activitat política, econòmica i social. La ciutat estava envoltada per una gran muralla i disposava de carrers empedrats, places, estructures per al control de l’aigua, cases de diferents tipus i, fins i tot, un barri manufacturer i un camp de sitges. Durant la visita es mostraran els resultats de les darreres campanyes arqueològiques, que han posat de relleu l’existència de diferents trams de muralla i estructures defensives al sector est de la ciutat.

Segons algunes interpretacions, la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol podria correspondre a Atanagrum, antiga capital del poble ilerget que va habitar les planes dels rius Segre i Cinca. Les fonts clàssiques en parlen des del segle VI aC i la seva història es coneix d’inici a través dels llibres d’història grecs i romans que expliquen la seva implicació en les grans guerres del seu temps, sobretot la Segona Guerra  Púnica, que va enfrontar Roma i Cartago pel domini del Mediterrani. Segons la recerca arqueològica, la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol era un dels assentaments urbanístics, polítics i econòmics més destacats de la cultura ilergeta.

Centre d’interpretació

El centre d’interpretació del Molí d’Espígol es converteix en un dels principals atractius de la visita pels recursos museogràfics que ofereix. Un dels elements més destacats és la recreació hipotètica de la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol en el moment de la seva màxima esplendor. El dibuix de la ciutat permet millorar la comprensió del jaciment i es basa en els resultats de les campanyes arqueològiques i les seves respectives interpretacions. Els visitants també poden veure l’audiovisual Atanagrum, on s’explica la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni en el marc de la Segona Guerra Púnica.

 

Més informació:

festivala2m.cat

https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/ciutat-iberica-del-moli-d-espigol

https://www.tornabous.cat

https://iber.cat

 

More news
Accessibility

Divendres 20 de juny de 2025
25è Festival de Música de Sant Pere de Rodes: 
un quart de segle de música, patrimoni i compromís

 

  • El 25è Festival de Música de Sant Pere de Rodes tindrà lloc del 12 de juliol al 30 d’agost de 2025, amb una programació extraordinària que commemora un quart de segle d’història musical en un dels espais més emblemàtics del romànic català.
  • Durant tot l’estiu, l’església del monestir acollirà actuacions cada dissabte i dimecres amb grans noms del panorama internacional

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

Logo

accessibilitylegal notice and privacy policy | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural