Actualitat

El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Castellterçol recorden a Consol Pastor, directora de la primera biblioteca popular de la Mancomunitat

  • L’acte s’inclou en la commemoració de la mort d’Enric Prat de la Riba que la Casa Museu Prat de la Riba organitza cada any el dia 1 d’agost
  • La Generalitat de Catalunya commemora enguany els 50 anys de la mort de Consol Pastor.
  • La jornada finalitzarà amb un concert gratuït del grup musical Mishima.

Dimarts 1 d'agost de 2023 / Administradora

La Casa Museu Prat de la Riba a Castellterçol presentarà dimarts 1 d’agost, a partir de les 19.30 hores, l’acte anual de commemoració de l’aniversari de la mort d’Enric Prat de la Riba, impulsor i primer president de la Mancomunitat de Catalunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània.

La commemoració  reivindicarà, enguany, la figura de Consol Pastor Martínez (Barcelona, 1887-1973) que l'any 1918 va ser anomenada directora de la primera biblioteca popular de la Mancomunitat de Catalunya. El Govern de la Generalitat commemora aquest any els 50 anys de la mort de Consol Pastor amb l'objectiu de donar a conèixer la seva figura, pionera en la gestió i promoció del sistema de biblioteques públiques del país.

A les 19:30 h, continuaran els actes amb una conferència a càrrec de Carme Mayol que glossarà la figura de Consol Pastor. A banda del seu coneixement de la trajectòria professional i acadèmica de Consol Pastor, Carme Mayol ha estat presidenta del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya (1995-2000) i directora de l'Escola Universitària J. Rubió i Balaguer (1985-1990). La conferència permetrà aprofundir en la figura de Consol Pastor, gran referent del món de la biblioteconomia a casa nostra i una de les dones que van jugar un paper rellevant en la història del país i en l'època de la Mancomunitat. Consol Pastor va formar part de la primera promoció d'estudiants de l'Escola Superior de Bibliotecàries (1915-1918), fundada per la Mancomunitat, i va ser l'alumna número u de la primera promoció de l'escola. Posteriorment, va ser també mestra auxiliar de l'Escola Superior de Bibliotecàries i va exercir la professió durant més de 30 anys.

Els actes prosseguiran a les 21.00 h amb l'actuació del grup Mishima que presentarà un concert gratuït en format acústic en el qual el grup repassarà les composicions més conegudes de la seva trajectòria musical.

L'acte de commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba l'organitzen el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Castellterçol amb la voluntat de posar de relleu els valors i les aportacions que Prat de la Riba i la Mancomunitat van fer a la història del país. Des de l’any 2017 s’ha treballat per vincular també aquesta celebració amb les commemoracions de la Generalitat de Catalunya amb la intenció de reflexionar i reivindicar els fets, les persones i els aspectes rellevants de la nostra història.

Cartell
More news
Accessibility

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accessibilitylegal notice and privacy policy | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural