Dissabte 6 de juliol a les 20 h s’inicià el cicle de Música Medieval al Monestir de Sant Pere de Rodes amb una acció artística dirigida i interpretada per Antoni Madueño i Kimiyo Nakako. Aquesta acció artística commemorà la celebració de l’Any Sant 2024 del monestir amb una performance al voltant de les peregrinacions i l’experiència del sagrat. Articulada en dues parts, la primera evocava l’itinerari topogràfic de les anomenades «esglésies de peregrinació», amb un recorregut del públic per l’església, i la segona la interpretació de cants litúrgics, alguns dels quals són recollits al manuscrit de les tapes del capbreu de l’hostatgeria de Sant Pere de Rodes.
Música Medieval és la proposta musical dirigida per Antonio Madueño de confluència entre música i patrimoni arquitectònic que s’ha realitzat durant l’estiu dels darrers set anys al monestir de Sant Pere de Rodes. Enguany, s’amplia amb la participació de la canònica de Santa Maria de Vilabertran, monuments empordanesos gestionats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
A partir del divendres 12 de juliol, dins el programa de Música Medieval, els visitants del Monestir de Sant Pere de Rodes podran gaudir, a l’espai dels antics cellers de l’abadia, d’una instal·lació expositiva sobre els instruments musicals de la Bíblia de Rodes. L’excepcional manuscrit del segle XI es va custodiar durant segles a l’abadia fins que les tropes franceses del duc de Noailles van agafar a finals del segle XVII. Actualment, la Bíblia de Rodes es conserva a la Biblioteca Nacional de França i destaca per ser un dels volums medievals que conté més il·lustracions, molts d’ells, instruments musicals.
La propera acció será el “Taller de polifonía medieval”, una aproximació divulgativa als cants medievals, des dels primitius cants mossàrabs, l’organum primitiu, el planctus del Monestir de Ripoll o els cànons del Llibre Vermell de Montserrat. Un taller eminentment pràctic on les persones assistents podrán cantar, però també conèixer els rudiments de la interpretació medieval, així com el desenvolupament d’aquests repertoris. El taller tindrà lloc al matí de 10 a 13 hores i a la tarda de 16 a 19 hores. A les sis de la tarda els participants posaran en pràctica els coneixements adquirits cantant a l’església del Monestir, tot recreant l’atmosfera dels cants primitius dels monjos.
La darrera proposta que ofereix el cicle tindrà lloc el 18 d’agost a les 19 hores a l’església de Santa Creu de Rodes, amb una visió contemporània del deliri d’amor de les Cantigas d’amigo de Martín Codax, set cants dels segles XIII recollits en un pergamí excepcional.
Totes les actuacions del programa són activitats gratuïtes amb inscripció prèvia.
accessibilitat | avis legal i privacitat | política de galetes | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural