Actualitat

Quatre espais patrimonials recreen el dinar de Nadal

“La Taula Parada. El gust per la història” vol recuperar l’espai humà que es configura al voltant de la taula segons l’època i el lloc on se celebra

Dimecres 20 d'octubre de 2023 /

El Departament de Cultura presenta el projecte “La Taula Parada. El gust per la història”. Del 20 de desembre de 2023 a l’11 de febrer de 2024, quatre espais patrimonials del Departament de Cultura acolliran les instal·lacions de recreacions històriques de taules parades. Els monuments triats responen a quatre cronologies diferents i a tipologies patrimonials diverses: la Cartoixa d’Escaladei, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, la Casa-Museu Prat de la Riba i el Castell Monestir d’Escornalbou.

La proposta vol apropar al públic els usos i costums vinculats als àpats nadalencs i la socialització al llarg de la història. Alhora es vol difondre la cultura gastronòmica catalana com a patrimoni intangible i en relació amb el patrimoni material que representen els monuments. Amb aquesta recreació històrica es vol recuperar l’espai humà que es configura al voltant d’una taula, a més de fer veure els diversos modes de celebrar les festes nadalenques segons l'època i el lloc on se celebra. Els quatre espais patrimonials escollits van des de la sobrietat de la Cartoixa d’Escaladei, fins a l’ostentació del Castell d’Escornalbou, passant per la familiaritat de la Casa-Museu Prat de la Riba i el recolliment de la Canònica de Vilabertran. Dos exemples religiosos en plena Edat Mitjana, de característiques diferents segons l’orde i dos de civils de principis segle XX, una de la burgesia benestant i l’altre de caràcter rural.

El concepte de patrimoni és complex i alhora dinàmic. Aquest inclou tot el conjunt de béns mobles i immobles, però també els béns immaterials que estiguin relacionats amb la història i la cultura, que cal protegir i conservar. És per això que el projecte se centra en els espais i objectes domèstics, i les relacions i accions quotidianes pertanyents a l’àmbit de la privacitat i la quotidianitat, en la llar. Un espai que força sovint ha tingut un paper secundari en la historiografia.

La taula parada recrea el moment precís del dinar de Nadal en uns interiors concrets amb els rols socials de cada membre de la família o de la comunitat representada. La vinculació entre família i casa és una construcció social que mostra una època concreta i una mentalitat i gustos dels individus que l’habiten. L'espai, els objectes i els receptaris responen a diferents formes de pensar i de fer, en diferents moments històrics.

Sota el nom de Menjar com un canonge, al refetor de la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, hi trobarem una taula parada per als 12 canonges i l’Abat que conformaven la comunitat al segle XVI. A la Cartoixa d’Escala Dei trobarem Austeritat i doble ració, la festa solemne de la vigília de Nadal. Per altra banda, la Casa-Museu Prat de la Riba respira una atmosfera de Tradició i família benestant de caràcter rural, amb gustos rígids i costum austeres. A principis del segle XX el castell monestir de Sant Miquel d’Escornalbou es converteix en la residència senyorial del diplomàtic i egiptòleg Eduard Toda. A La família que es tria es representa el Nadal de 1928 quan convida a alguns amics a aquest àpat que es vesteix de festa.

Un equip multidisciplinari de professionals de la història, l’escenografia, la història de l’art i el disseny, entre altres, han fet possible el projecte gràcies a la seva recerca, per garantir el màxim rigor i veracitat en la forma i els continguts de la proposta.

Part de la recerca també s’ha centrat en la recuperació dels receptaris, menús i plats que se servien en els àpats de Nadal en els monuments participants. El cuiner Sergi de Meià ha pogut recrear quatre receptes històriques i disponibles al canal de Youtube de “Patrimoni Gencat” (a partir del dia 20) perquè, qui ho vulgui, pugui elaborar-les a casa seva.

En concret, s’han replicat el gall d’indi rostit que tant agradava a Eduard Toda a Escornalbou, la tradicional escudella i carn d’olla que se servia a casa del president Enric Prat de la Riba, el cabrit a l’ast dels canonges de Vilabertran i l’escudella d’arròs dels pares cartoixans d’Escaladei.

Les taules parades es poden gaudir a cada un dels monuments, inclòs dins el preu de l’entrada de cada monument. A més, s’han organitzat dues visites guiades temàtiques en cadascun dels monuments participants, els dissabtes 23 i 30 de desembre, a les 12 hores del migdia i per a les quals cal reserva prèvia.

Plus de nouvelles
Accessibilité

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accessibilitémentions légales | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural