La recent recerca arqueològica duta a terme al conjunt de pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul ha posat al descobert noves figures, fins ara inèdites, que aporten noves dades sobre les escenes representades i milloren el coneixement de les tècniques pictòriques emprades. Els resultats són accessibles a través d'un nou espai web, que permet fer una visita virtual a tot el conjunt pictòric.
El projecte de recerca La Roca dels Moros del Cogul. Recerca i documentació fotogràfica digital de gravats i pintures, impulsat i finançat pel Departament de Cultura el 2019 amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement d'aquest conjunt únic de l'art prehistòric del país i de disposar d'una mostra exacta de l'estat actual de les pintures i gravats presents a la Roca dels Moros, ha estat realitzat pel Dr. Albert Rubio i el Dr. Ramon Viñas. Tots dos investigadors, especialistes de referència en l'estudi de les representacions d'art rupestre, han dut a terme importants aportacions en l'estudi i la significació iconogràfica i simbòlica de les manifestacions artístiques de l'art rupestre i, en concret, en el de les pintures i gravats de la Roca dels Moros del Cogul.
La investigació ha permès obtenir, d'una banda, noves informacions sobre les característiques de les pintures, així com l'aparició de noves imatges, l'aparició de noves parts de les imatges ja conegudes i la millora del coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt. D'altra banda, el projecte de recerca ha inclòs, a més, l'obtenció d'una imatge exacta del conjunt en l'actualitat que permet disposar d'una versió de seguretat de les pintures, la qual esdevé fonamental per a la seva documentació, però també per a la seva preservació en el futur.
Per a l'obtenció d'aquesta nova imatge s'ha utilitzat el següent:
Aquest plug-in DStretch està pensat per treballar amb imatges digitals i, aplicant-hi uns paràmetres d'equalització del color, fa que els tons dels pigments ressaltin. El programari permet diferenciar tonalitats que en la fotografia original són pràcticament imperceptibles, amb la qual cosa es poden observar detalls poc visibles i, a vegades, recuperar imatges inapreciables o quasi perdudes. Aquesta tècnica és la que ha permès identificar-hi nous motius pintats i reconèixer tècniques en l'aplicació del color, inèdites fins ara.
Pel que fa a les noves informacions de les pintures, hi han aparegut les següents figures inèdites: restes d'un nou bòvid, restes d'un possible animal, restes d'un cèrvid, restes d'un bòvid ja conegut, noves restes que indiquen la presència de la segona figura de dona sobreposada i noves restes que configuren la presència d'un antropomorf i un nou quadrúpede.
Figures noves: 6-9 / Millor definició dels morros dels bous i de les figures humanes 13 i 14. / Figura 18 com a possible figura humana sedent. / Definició del perfilat castany del bou 20.
Alhora, hi han aparegut noves evidències dels detalls tècnics i formals que han permès definir millor parts representades de bòvids i cèrvids i restes humanes. Destaquen les restauracions, repintades o combinacions bicolors castany-negre, castany-vermellós i negre de les figures humanes: les franges en diagonal amb castany-vermellós sobre el negre de les faldilles i els perfilats negres. També destaca el collaret o bossa d'una de les figures que s'havia interpretat antigament com el pit de la dona i que reforça la presència d'ornaments de tipus ritual. Igualment, s'ha identificat la funda fàl·lica d'una altra de les figures interpretada en treballs anteriors com a penis o distintiu.
Pel que fa als gravats, s'han registrat nous agrupaments amb elements geomètrics, possibles restes d'animals (alguns d'aspecte prehistòric) i grafits de diferents èpoques (entre ibèrics i medievals) al sector centreesquerra de la cova.
Quant a la nova imatge actual del conjunt, s'ha generat un nou calc digital, basat en la fotografia d'alta resolució feta amb la tècnica de la fotogrametria. El nou calc supera la darrera versió del 1985, ja que inclou les imatges descobertes en la recerca i permet disposar de la imatge més exacta i amb un major detall que es té de les pintures. Juntament amb el nou model en tres dimensions i les tècniques de retoc digital, s'ha convertit en un fons pla sobre el qual s'han inserit les figures de la Roca dels Moros. Aquest procés ha permès construir un calc al més fidedigne possible sense modificar les pintures del conjunt rupestre.
Corpus de pintures rupestres de Catalunya del Servei d'Arqueologia, Generalitat de Catalunya (R. Viñas, A. Alonso i E. Sarrià, 1985).
Calc digital de la Roca dels Moros del Cogul, Departament de Cultura (A. Rubio, R. Viñas, J. Salguero i Ll. González, 2022).
El model en 3D de la Roca dels Moros del Cogul permet disposar d'un model digital exacte i en tres dimensions de la roca que servirà per a futures aplicacions -tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai-, com la creació d'una còpia de la roca, l'anàlisi del seu estat o l'elaboració de models i recursos digitals de la roca.
Projecte de divulgació del patrimoni
Un cop feta la recerca, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha desenvolupat un projecte web, que permet acostar els resultats de les investigacions al gran públic i on es pot visitar virtualment la Roca dels Moros del Cogul i accedir a la informació més actual del conjunt rupestre fruit de la recerca duta a terme. Amb aquest recurs es disposa d'una visita amb un nivell únic de detall, qualitat i informació.
La navegació per l'espai web ofereix dos tipus de recorreguts. Una opció és la visita guiada i immersiva per tot el mural en què la persona usuària és transportada per les diferents figures que apareixen a la Roca dels Moros i en la qual es dona la informació bàsica per poder conèixer-la. L'altra opció és la visita lliure, en què la persona usuària selecciona les imatges del mural directament. Un cop seleccionada una imatge, hi apareix el nom de la figura, la descripció de l'element, l'època en què va ser realitzada, l'estil artístic, la tècnica pictòrica, la mida i el color, i imatges associades. Aquesta modalitat de visita també permet descompondre el mural i seleccionar les figures mitjançant diversos filtres, com ara els tipus d'elements, els tipus de figures, l'època, els estils i el procés de realització.
S'hi incorpora també un apartat que recull i resumeix la història de la recerca que s'ha dut a terme a la Roca dels Moros del Cogul des de l'any 1908, i un altre apartat que dona les claus més interpretatives sobre els significats de les pintures representades i el caràcter sagrat o ritual de l'espai on es troben.
accessibilité | mentions légales | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural