Aquest estiu el Festival de Música de Sant Pere de Rodes celebra 25 edicions, reafirmant-se com una proposta artística singular dins el panorama musical català. Lluny de replicar els programes habituals dels grans auditoris, el festival aposta per una identitat pròpia: música clàssica d’alt nivell en un entorn natural i patrimonial únic, amb produccions exclusives i un criteri sòlid i curat de programació, fidel a la qualitat i a la contemporaneïtat.
Instal·lat al cor del Parc Natural del Cap de Creus, el festival té lloc dins un dels monuments més emblemàtics del país: el Monestir de Sant Pere de Rodes. Un espai viu i visitable, que el festival ha volgut respectar des del primer dia, sense interrompre’n l’activitat ni omplir-lo de senyalística o promoció. La música hi arriba com a forma d’admiració, convivint amb amabilitat amb les visites diàries del monestir.
Una programació amb ànima
La programació d’enguany combina grans noms del panorama internacional amb produccions pròpies, estrenes i una aposta decidida per compositors contemporanis del nostre país. Aquesta línia artística no respon a cap tendència passatgera: és fruit de l’experiència i la passió dels seus fundadors i directors artístics, que són també músics en actiu -Carles Lama i Sofia Cabruja-, amb una mirada global, però arrelada. “No traslladem un catàleg de concerts dels grans circuits a la Costa Brava. Programem amb criteri, coneixement i compromís”.
Aquesta confiança en el criteri del programador és, de fet, el que ens permet fidelitzar un públic que fa un esforç conscient per arribar al monestir, a peu des d’un quilòmetre abans, i que valora una proposta exigent i autèntica. Un públic estoic, que any rere any omple les tardes d’estiu amb silenci, emoció i admiració per la música, el patrimoni i l’entorn natural.
Un model sostenible, amb complicitats
Amb més de 1.000 artistes participants, més de 60.000 espectadors i una vintena de nacionalitats representades al llarg de les seves 25 edicions, el festival ha crescut des del rigor i amb una estructura de costos molt controlada, gràcies a una gestió eficient i al suport d’un equip humà compromès: des del personal de l’organització del festival, el del monestir, fins a l’equip del Departament de Cultura de la Generalitat (Agència Catalana de Patrimoni) o el del restaurant del monestir.
El Port de la Selva
Un any més, el festival es desplega també al Port de la Selva, terme municipal del monestir, amb el seu Concert OFF, que complementa la programació amb concerts d’altres músiques. La voluntat del festival ha estat sempre arrelar-se al territori i la vinculació del festival amb El Port de la Selva ha estat plena des del primer moment.
El festival està organitzat per l’Associació Cultural Opus Artis i l’Agència Catalana de Patrimoni. Forma part del Club Cultura del Patronat de Turisme dins la xarxa dels Festivals Girona-Costa Brava, i compta amb el suport de la Diputació de Girona, l’Ajuntament del Port de la Selva, el Ministerio de Cultura i l’AIE (Asociación de Intérpretes y Ejecutantes).
PROGRAMACIÓ 2025
EL FESTIVAL DE MÚSICA DE SANT PERE DE RODES CELEBRA EL SEU 25È ANIVERSARI AMB L’ESTRENA D’UNA OBRA COMMEMORATIVA I UNA PROGRAMACIÓ EXCEPCIONAL
L’obra “La Cripta”, de la compositora Carlota Baldrís, será interpretada per Carles & Sofia piano duo i l’orquestra propia del festival “Solistes de Catalunya”
El 25è Festival de Música de Sant Pere de Rodes tindrà lloc del 12 de juliol al 30 d’agost de 2025, amb una programació extraordinària que commemora un quart de segle d’història musical en un dels espais més emblemàtics del romànic català.
Seguint la línia de les últimes edicions, i com ja es va fer en motiu del Mil·lenari de la consagració de l’església, i en els anys successius, el festival ha encarregat una obra de nova creació que s’inspira en l’espiritualitat del monestir. En aquest cas es tracta de “La Cripta”, obra per a piano a quatre mans i orquestra de corda escrita per la compositora catalana Carlota Baldrís, una de les més reconegudes de l’actualitat.
L’estrena absoluta tindrà lloc en el concert inaugural del dissabte 12 de juliol, i estarà interpretada pels fundadors del festival, Carles & Sofia Piano Duo, juntament amb l’Orquestra Solistes de Catalunya, sota la direcció de Marc Moncusí. El programa es completarà amb obres de Montsalvatge i el Concert núm. 1 per a piano i orquestra de Chopin, amb el pianista nord-americà Artem Kuznetsov, guanyador absolut de l’edició 2021 de Carles & Sofia International Piano Competition, com a solista convidat.
Durant tot l’estiu, l’església del monestir acollirà actuacions cada dissabte i dimecres amb grans noms del panorama internacional. Cal destacar:
El Festival de Música de Sant Pere de Rodes és un esdeveniment de personalitat única, reconegut com “el festival amb més encant de la Costa Brava”. Amb una clara vocació de territori, la seva activitat traspassa el període turístic més intens i contribueix a enriquir culturalment l’entorn més enllà de les habituals dues setmanes d’agost. El festival destaca per la seva gran creativitat, amb produccions pròpies que connecten patrimoni, història i música. Amb una exigència artística exemplar, ha sabut guanyar-se l’estima, l’admiració i l’aplaudiment sincer del públic, convertint-se en una cita ineludible per a melòmans d’arreu.
Tota la informació a: www.festivalsantpere.com
accessibilité | mentions légales | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural