Actualitat

La recerca arqueològica confirma el Molí d’Espígol com la ciutat més gran i complexa de la tribu ibèrica dels ilergets

  • Els resultats de la intervenció confirmen l’existència d’una entrada monumental al sector est de la ciutat ibèrica
  • Amb el creixement de la ciutat, el fossat del període ibèric antic va quedar fora de servei i es va reomplir amb terra i pedres per bastir-hi al damunt noves estructures de defensa

Dijous 23 de maig de 2024 /

Els treballs arqueològics que els darrers anys s’estan duent a terme a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol, a Tornabous (L’Urgell) estan confirmant la complexitat i la monumentalitat de les estructures defensives que protegien la ciutat ibèrica ilergeta del Molí d’Espígol. Les excavacions formen part del projecte quadriennal (2022-2025) de recerca arqueològica del Departament de Cultura “Sistemes poliorcètics d’accés als hàbitats ibèrics: els casos indiget i ilerget” (SPAHI), impulsat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya  i coordinat pels investigadors Jordi Principal i Gabriel de Prado. Aquest projecte combina actuacions arqueològiques en el jaciment ilerget del Molí d’Espígol (Tornabous, l’Urgell) i en els jaciments ibèrics indigets de l’Illa d’en Reixac (Ullastret, Baix Empordà) i Castell (Palamós, Baix Empordà).

La darrera campanya arqueològica, realitzada el passat mes d’abril, ha permès determinar la configuració de la porta d’accés del sector est i conèixer millor la seva evolució cronològica i constructiva fins al segle III aC, període conegut com a ibèric ple.

Les excavacions han documentat l’existència d’un gran bastió massís que flanquejava, per la banda nord, un passatge d’entrada a la ciutat, molt probablement en rampa i enllosat. El passatge d’accés tenia forma de colze, per tal d’impedir l’entrada directa i defensar més fàcilment l’interior del recinte. La campanya ha permès conèixer millor la seqüència constructiva de les torres bastides, just al damunt de l’antic fossat, que encerclava l’assentament durant el període ibèric antic (segles VI-V aC). Amb el creixement de la ciutat, el fossat va quedar fora de servei i es va reomplir amb terra i pedres per bastir-hi al damunt noves estructures de defensa.

La recerca al jaciment continuarà l’any vinent amb l’objectiu de conèixer millor la porta est, documentar la part sud, identificar els nivells de pas i veure com s’accedia a l’interior de la ciutat.

Visites guiades gratuïtes

El jaciment ibèric del Molí d’Espígol està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, des de l’any 2009, i constitueix un dels exemples més desenvolupats i complexos del sistema urbanístic de la cultura ibèrica dels ilergets. Aquests van dominar una gran part de les actuals províncies de Lleida i Osca entre els segles VI i I aC. El jaciment podria correspondre, segons algunes interpretacions, a la ciutat d’Atanagrum, antiga capital del poble ilerget.

Per tal de facilitar l’accés dels ciutadans al jaciment i promoure la seva difusió i coneixement, des de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural amb l’Ajuntament de Tornabous s’oferiran visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol els dissabtes 25 de maig, 20 de juny, 27 de juliol i 31 d’agost.

Plus de nouvelles
Accessibilité

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accessibilitémentions légales | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural