Actualitat

La nova senyalització interpretativa de la necròpolis de Coll del Moro (Gandesa) permet conèixer els rituals funeraris que s'hi celebraven

  • El projecte de senyalització permet oferir al visitant una visió molt acurada de com era aquest espai en el seu origen i com va anar transformant-se al llarg dels anys.
  • Les il·lustracions, de caire realista i rigor històric, mostren recreacions dels rituals funeraris que se celebraven a la necròpolis.

04/02/2023 / Administradora

La necròpolis protohistòrica del Coll del Moro, al municipi de Gandesa (Terra Alta) disposa d'un nou recurs divulgatiu que ajuda a entendre i conèixer millor qui va utilitzar aquest espai funerari, como eren els seus rituals d'enterrament i com es va anar adaptant, amb el pas del temps, a les noves formes de concebre la mort i les cerimònies funeràries.

A través de set plafons explicatius, ubicats a la zona de la necròpolis que es coneix amb el nom de les Maries, els visitants poden entendre millor la història d'aquest jaciment. L'origen de la necròpolis del Coll del Moro se situa al segle IX aC, a les acaballes de l'edat del bronze i en el marc de la tradició cultural coneguda com la Cultura dels Camps d'Urnes i la seva pervivència com a recinte funerari s'allarga fins a època ibèrica.

Durant la inauguració de la senyalització, la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, ha posat de relleu aquesta intervenció doncs "amb aquesta senyalització apropem a la ciutadania el coneixement i els resultats de la recerca arqueològica que s'ha dut a terme en aquest jaciment i contribuïm a explicar als ciutadans el nostre passat". Un recurs patrimonial que "ajudarà a millorar l'interès per conèixer aquest important conjunt arqueològic i contribuirà també a dinamitzar l'activitat turística a l'entorn del patrimoni de Gandesa i la Terra Alta", segons ha afegit l'alcalde de Gandesa, Carles Luz.

El projecte l'ha impulsat i desenvolupat l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura amb la col·laboració de l'Ajuntament de Gandesa. Ha comptat amb l'assessorament científic del Grup de Recerca sobre l'Arqueologia de la Complexitat i els Processos d'Evolució Social: Protohistòria, Mediterrani Antic i Colonitzacions de la Universitat de Barcelona. L'objectiu de l'actuació és implantar nous recursos interpretatius que contribueixin a millorar la comprensió del patrimoni arqueològic i entendre la importància de la necròpolis del Coll del Moro.

Autoritats

Recreació dels rituals funeraris de l'edat del bronze, la primera edat del ferro i l'època ibèrica

El projecte realitzat al Coll del Moro destaca per la recreació dels rituals funeraris que se celebraven a la necròpolis. A partir del coneixement generat per la recerca arqueològica s'han realitzat una sèrie de dibuixos que expliquen gràficament com eren les cerimònies d'enterrament i com es podien haver bastit els túmuls funeraris. Els dibuixos, realitzats per Albert Álvarez Marsal, ofereixen una visió realista i precisa de com deurien ser aquests processos.

La senyalització es completa amb una recreació de com podien ser els assentaments de les persones que van construir la necròpolis, una imatge de l'ús i pervivència d'aquest espai funerari en època ibèrica i un resum dels diferents tipus de túmuls que s'hi van construir. També s'ha realitzat un mapa de la zona que permet identificar tot el conjunt arqueològic del Coll del Moro, que el completen dos sector més de necròpolis, els Calars i el Teuler, i la imponent fortificació ibèrica del Coll del Moro, on predomina la gran torre circular. Finalment, s'ha inclòs un apartat que ressegueix la història de la recerca en el jaciment des del moment de la seva descoberta l'any 1914.

En el projecte hi ha participat l'estudi de disseny gràfic Jordi Pinós i les empreses Geosilva SL i Nordest-Museum and Exhibit Services, encarregats de la producció gràfica i la instal·lació dels plafons explicatius.

Panell

La necròpolis del Coll del Moro, un exemple singular de la pervivència dels enterraments de cremació en túmuls

La necròpolis del Coll del Moro va ser construïda a finals del segle IX aC, a les acaballes de l'edat del bronze i en el marc de la tradició cultural coneguda com la Cultura dels Camps d'Urnes. Aquesta cultura cremava les persones mortes i dipositava les cendres en urnes que enterraven a terra. Entorn a les urnes funeràries, construïen túmuls de pedra com els que s'han conservat i es poden contemplar al Coll del Moro. Al jaciment de les Maries hi ha localitzats 49 túmuls, mentre que a les altres dues àrees de la necròpolis del Coll del Moro, els Calars i el Teuler, n'hi ha 20 i 60 respectivament.

La necròpolis del Coll del Moro té una llarga pervivència com a espai funerari que abraça fins a 6 segles, des de finals de l'edat del bronze i la primera edat del ferro fins a època ibèrica. La recerca arqueològica ha permès conèixer com eren els enterraments en aquest recinte durant aquest extens període de temps, passant per la Cultura dels Camps d'Urnes als enterraments i cerimònies funeràries del poble dels Ilercavons, en plena època ibèrica.

Tombes

 

Túmul

Visites guiades al Coll del Moro

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Gandesa col·laboren en la programació de les visites guiades al conjunt arqueològic del Coll del Moro que es programen durant tot l'any. Les visites s'han de concertar prèviament trucant al 977638556 o a través d'un correu electrònic a reservesmonuments.acdpc@gencat.cat.

Aparició als mitjans:

Plus de nouvelles
Accessibilité

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accessibilitémentions légales | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural