Actualitat

El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona celebra la novena edició del cicle de música “La Pedra Parla”

  • El festival d’enguany estarà dedicat al patrimoni musical català amb obres que abracen des del barroc a la música contemporània
  • Abans del primer concert es farà una trobada amb la musicòloga Marga Mingote, per parlar sobre l’arxiu musical de la biblioteca del monestir
  • Les entrades i els abonaments ja es poden adquirir en línia

Dijous 13 de juny de 2024 /

El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona acollirà del novè cicle de ‘La Pedra Parla’ els dies 3 i 4 d’agost. El cicle, organitzat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, juntament amb la comunitat del monestir i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vallbona de les Monges, fa conviure la música amb el silenci de la comunitat religiosa femenina que l’habita. Que el cicle tingui lloc al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona és una aposta per potenciar l’activitat cultural del territori en espais singulars com aquest, fundat al segle XII i que forma part de la Ruta del Cister.

Abans del primer concert es farà una trobada amb la musicòloga Marga Mingote per parlar sobre l’arxiu musical de la biblioteca del monestir.

El primer concert, el dia 03 a les 18:30 hores, porta per títol un vers de Joan Margarit: “L’únic cant d’ocell que podria ser Schubert”. Aquest concert estarà protagonitzat pel jove baríton Ferran Albrich, una de les grans veus catalanes i que recentment ha debutat a Itàlia i Viena. Al seu repertori, Albrich abasta des de Monteverdi fins a la música catalana, amb un especial interès en el món del Lieder. El baríton estarà acompanyat per Oriol Prat, cellista del Cosmos Quartet i de la pianista, repertorista de Lieder al Mozarteum de Salzburg, Victòria Guerrero. En el seu programa combinarà música de Schubert amb l’obra, encarregada i estrenada pel mateix baríton, Cicle Margarit, de sis poemes amb música de Brotons, Domènech i Guinovart.

El mateix dia, a les 21.30 hores, es podrà escoltar al monestir “La música callada, la soledad sonora”, amb la veu de Lluís Homar i el piano d’Emili Brugalla. Tota la vetllada girarà al voltant dels poemes místics de Sant Juan de la Cruz, Verdaguer i Llull, combinats amb la música de Frederic Mompou.

La novena edició d’aquest cicle es clourà amb un concert, el diumenge 6 d’agost a les 12.30 hores, que ens permetrà descobrir alguns dels compositors barrocs catalans més importants, com ara Rossell i Terradellas. El concert anirà a càrrec de InCanto, amb la veu de la soprano tarragonina Marta Mathéu, acompanyada per un grup de músics especialistes en música barroca.

Les entrades i abonaments al cicle es poden adquirir en línia. El preu va de 22 a 25 € i l’abonament per als 3 concerts és de 60 €. L’entrada per als menors de 12 anys és gratuïta i els estudiants de música tenen 2 entrades al preu d’una.

El cicle ‘La Pedra Parla’

El Monestir de Santa Maria de Vallbona és una de les joies del gòtic religiós català. El cicle ‘La Pedra Parla’ porta al monestir cistencenc, un cop l’any, la música dels millors compositors i intèrprets. El cicle de concerts La Pedra Parla forma part del programa d’activitats d’estiu que cada any organitza l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’apropar el patrimoni a la ciutadania per descobrir de manera diferent alguns dels monuments d’arreu de Catalunya.

Pel cicle, han passat orquestres com ara Vespres d’Arnadí, agrupacions com el Cor Infantil dels Amics de la Unió, el cor Cererols, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l’Ensemble O vos Omnes; grups de cambra com ara Alart Quartet, Quartet Teixidor i La Galanía; i solistes com ara Enrike Solinís, Dani Espasa, Juan de la Rubia, Alba Ventura, Lina Tur, Josep Colom i Albert Guinovart; els cantants Raquel Andueza, Maria Hinojosa, Aurora Peña, Mireia Pintó, Airam Hernández, Marta Mathéu o les actrius Anna Moliner i Mercè Pons, entre d’altres.

Más Actualidad
Accesibilidad

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accesibilidad | aviso legal y privacidad | política de cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural