Actualitat

Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

30/07/2021 / Administradora

La Casa Museu Prat de la Riba a Castellterçol acollirà aquest diumenge 1 d'agost, a partir de les 20 hores, l'acte anual de commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba, impulsor i primer president de la Mancomunitat de Cataunya i figura cabdal de la història política de la Catalunya contemporània.

La celebració comptarà amb la presentació de Josep Garcia i Miràngels, comissari de l'any Manuel Cubeles i Solé, i una conferència sobre la vida i obra del reconegut etno-coreògraf a càrrec de Pilar Lopez Arcos, etno-musicòloga, deixebla i col·laboradora, durant la darrera etapa de la vida del mestre.

Sota el títol "Manuel Cubeles i Solé i el seu compromís amb Catalunya", Pilar López Arcos, parlarà de qui no sols va tenir una especial relació amb Castellterçol, sinó que també va ser un gran admirador de la figura i l'obra de govern d'Enric Prat de la Riba. Manuel Cubeles va ser una persona que es va comprometre i va treballar tota la vida al servei de la cultura del país, i ho va fer des de diversos àmbits. És conegut, sobretot, per haver estat director i fundador dels Esbarts Verdaguer (1948-1953) i Esbart de Sarrià (1955-1961). La seva manera d'entendre i presentar les nostres danses tradicionals fou considerada una "revolta" en el món dels esbarts dansaires del moment, alhora que era emprada com un revulsiu contra el règim franquista. També va intervenir en més o menys mesura en altres esbarts. De fet, Manuel Cubeles i Solé, és un dels noms destacats del moviment dels esbarts i de la dansa a Catalunya, però alhora és un personatge polièdric que al llarg de la seva vida va participar en molts altres àmbits de la cultura. Ell mateix es definia com a integrant de la legió del silenci, referint-se a la generació de joves que varen viure la guerra i postguerra; aquell context que Josep Benet va definir com a intent de genocidi cultural franquista a Catalunya.

 

La difícil senzillesa

L'acte finalitzarà a les 21 hores amb l'espectacle de dansa gratuït "La difícil senzillesa", que oferirà l'Esbart Marboleny en homenatge a Cubeles, el qual serà presidit per Josep Manuel Rueda, director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i Isaac Burgos, alcalde de Castellterçol.

Dirigit per Montse Colomé i Iban Beltran i amb música de Marcel Casellas, l'espectacle serà interpretat per Marcel Casellas al contrabaix, Pere Pau Ximenez a l'acordió diatònic, Jordi Molina a la tenora i Paula Rocosa al piano. Amb aquest espectacle de dansa, l'Esbart Marboleny ha volgut donar valor a la tasca de recuperació de la dansa catalana que va fer Manuel Cubeles i a l'important patrimoni de coreografies i tècnica que tenim.

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Castellterçol tenen la voluntat de dotar l'acte de commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba d'una visió àmplia relacionada amb la història del país. D'aquesta manera, des de l'any 2017 s'ha treballat per vincular també aquesta celebració amb les commemoracions de la Generalitat de Catalunya amb la intenció de reflexionar i posar en valor fets, persones i aspectes rellevants de la història del país.

 

Cartell
Más Actualidad
Accesibilidad

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accesibilidad | aviso legal y privacidad | política de cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural