Actualitat

El cicle de Música Medieval 2025 desplega els “sons de l’Apocalipsi” als monestirs de Sant Pere de Rodes i Santa Maria de Vilabertran

  • Se celebra de juny a setembre amb diversos concerts, tallers i activitats que fusionen la música medieval amb l’arquitectura romànica en aquests dos espais emblemàtics
  • L’edició d’enguany proposa una lectura artística i simbòlica del Llibre de l’Apocalipsi de Sant Joan

Dijous 19 de juny de 2025 /

Els monestirs de Sant Pere de Rodes i Santa Maria de Vilabertran acullen una nova edició de "Música Medieval”. Entre els mesos de juny i setembre, el cicle oferirà concerts, tallers i accions que fusionen la música medieval amb l’arquitectura romànica d’aquests dos espais monumentals.

L’edició d’aquest 2025 proposa una lectura artística i simbòlica del Llibre de l’Apocalipsi de Sant Joan, mitjançant litúrgies sonores, instruments antics i creació contemporània. Des del 2017 la direcció artística del cicle és a càrrec d’Antoni Madueño, artista de formació i activitat eclèctica, i reconegut musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. En les seves actuacions conjuga la pràctica musical amb la creació d’escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment.

Totes les activitats del cicle són gratuïtes amb places limitades que cal reservar prèviament, tant al Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes com a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. El “Música Medieval” busca oferir una vivència única, on el silenci, l’espai patrimonial i la música es combinin per crear una atmosfera de contemplació i emoció. El festival convida el públic a escoltar amb l’ànima, en una experiència que traspassa el concert per esdevenir un ritual artístic immersiu.

Concerts, música i tallers per submergir-se a l’Edat Mitjana

Enguany, el cicle començarà el proper dissabte 21 de juny amb un concert inaugural a Sant Pere de Rodes titulat “Solstici”. Comptarà amb el mateix Antoni Madueño i la contrabaixista Odette Castro, i s’hi sumaran cants de vespres i textos apocalíptics amb un escenari romànic com a teló de fons.

Del 23 al 27 de juliol el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes acollirà el taller “Els instruments de l’Apocalipsi”, en què els participants aprendran a construir instruments medievals inspirats en la Bíblia de Rodes. El lutier noruec Sverre Jensen i Antoni Madueño impartiran aquesta activitat.

Durant el mes d’agost el festival es trasllada a la canònica de Santa Maria de Vilabertran, on el dia 8 tindrà lloc un taller de polifonies medievals i, tot seguit, el dia 9 se celebrarà un concert participatiu en què es cantaran obres dels manuscrits propis del monestir. Les dues activitats són obertes a tothom, independentment dels coneixements musicals previs.

De tornada al Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, l'activitat “Signes i presagis”, prevista pel 17 d’agost, és una proposta immersiva a Santa Helena de Rodes amb cants i lectures profètiques de l’Edat Mitjana.

"Música Medieval" finalitzarà el dia 21 de setembre amb el concert de cloenda “Equinocci”. Els sons de l’Apocalipsi”, que combina música, performance i escenografia a càrrec del seu director artístic d’Antoni Madueño, i també d’Odette Castro, Álvaro Vicente i Pep Aymerich.

Más Actualidad
Accesibilidad

Divendres 20 de juny de 2025
25è Festival de Música de Sant Pere de Rodes: 
un quart de segle de música, patrimoni i compromís

 

  • El 25è Festival de Música de Sant Pere de Rodes tindrà lloc del 12 de juliol al 30 d’agost de 2025, amb una programació extraordinària que commemora un quart de segle d’història musical en un dels espais més emblemàtics del romànic català.
  • Durant tot l’estiu, l’església del monestir acollirà actuacions cada dissabte i dimecres amb grans noms del panorama internacional

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

Logo

accesibilidad | aviso legal y privacidad | política de cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural