Actualitat

S’inicien obres de millora de les instal·lacions del Castell de Claramunt per garantir la confortabilitat dels visitants

Les obres de millora tenen una durada d'un mes i mig i permetran adequar diverses instal·lacions del monument.

Durant el període d'obres, romandrà tancat a les persones visitants l'espai del recinte sobirà del castell. L'accés a la resta d'espais serà gratuït.

02-02-2021 / Administradora

Aquest setmana s’inicien al Castell de Claramunt un seguit d’actuacions destinades a millorar les instal·lacions d’aquest monument de la comarca de l’Anoia. Els treballs previstos consistiran en la impermeabilització de la torre nord, la millora del paviment i el desguassos del pati interior del recinte sobirà, la impermeabilització de les escales d’accés a la terrassa i la renovació dels emplafonats dels lavabos del monument.

Està previst que les obres tinguin una durada aproximada d’un mes i mig. Durant aquest període, romandrà tancat a les persones visitants l’espai del recinte sobirà del castell. Per aquest motiu mentre durin els treballs l’entrada al castell serà gratuïta.

El conjunt dels treballs, que tenen un import de 23.380,97 euros formen part d’una primera fase d’obres que el Departament de Cultura té previst executar al monument en els propers anys. En les fases successives es millorarà el paviment i els sòcols de la terrassa del castell, es realitzaran diverses actuacions d’adequació de la torre mestra i es realitzaran altres intervencions generals de millora del conjunt.

El Castell de Claramunt. Paradigma dels castells de frontera

 

Castell de Claramunt, vista.

El Castell de Claramunt és un dels principals referents patrimonials de la comarca de l’Anoia. Està gestionat conjuntament per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt. Elevat sobre un turó que domina tota la conca d’Òdena, el Castell de Claramunt va ser edificat a la segona meitat del segle X i formava part d'una densa xarxa de castells que marcaven la frontera entre el comtat de Barcelona i els territoris de l’Al-Andalus, amb la funció de protegir i organitzar el territori.

El castell va ser encomanat al llinatge de Claramunt, que en van ostentar el domini fins al segle XI. Posteriorment, es va integrar en els dominis de la casa de Cardona, que el van convertir en el centre administratiu del domini senyorial dels Cardona-Medinaceli sobre les terres de la conca d’Òdena.

Testimoni de múltiples guerres, la fortalesa ha estat enderrocada i reconstruïda en diverses ocasions des que, el 1463, durant la guerra entre Joan II i la Diputació del General, va quedar malmesa per primera vegada. Després de la guerra, Joan Ramon Folc III de Cardona va ordenar la reconstrucció del castell, que es va perllongar fins al segle XVI. Però el 1714, arran de la guerra de Successió, el castell va ser enderrocat parcialment i va quedar deshabitat per sempre més.

Avui en dia, la fortalesa conserva l’estructura clàssica d'un castell del segle XII, dividit en dos recintes que separen la part residencial, amb la sala i la torre de l’homenatge, i el recinte jussà, on s’aplegaven els serveis necessaris per al manteniment del castell, que avui presenta l'aspecte d'un gran pati envoltat de muralles.

Plus de nouvelles
Accessibilité

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accessibilitémentions légales | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural