Actualitat

La quarta edició del Festival Jordi Savall s'obre a la convivència i a les músiques del món

 

  • El Festival Jordi Savall 2024 tindrà lloc entre el 12 i el 18 d'agost a Montblanc i als Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus.
  • Aquesta quarta edició estarà dedicada “A LA CONVIVÈNCIA” amb una gran diversitat de concerts inspirats en la pau, la tolerància i ladiversitat cultural.
  • El cartell és obra de l’artista japonesa Rina Ota i vol esdevenir una finestra oberta al món i a la seva diversitat cultural.
  • Músics d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa presenten una rica programació musical que inclou també programes dedicats a la pau, al diàleg intercultural i a la recuperació de compositors oblidats com Juan de Anchieta i Anton Eberl.
  • El Festival acull també programes de conjunts musicals joves i emergents i es democratitza amb polítiques per afavorir l’assistència de tots els públics.

Dimecres 27 de juny de 2024 /

Enguany, el Festival Jordi Savall s'inicia a la vila on se celebrarà la inauguració amb un concert dedicat a l'amor i a les músiques del Trecento italià, establint un pont amb diversos cants d'amor mediterranis. El conjunt Intactvs, sota la direcció del reconegut intèrpret Efrén López, donarà el tret de sortida al festival al convent de Sant Francesc.

Després, el festival es traslladarà al Reial Monestir de Santes Creus amb un extraordinari concert, Homenatge a Marco Polo, en commemoració dels 700 anys de la seva mort. Un autèntic viatge musical amb la participació de reconeguts intèrprets d'orient i d'occident, així com els conjunts musicals Hespèrion XXI i Orpheus 21 sota la direcció de Jordi Savall.

s

UN CLAM A LA DIVERSITAT I A LA CONVIVÈNCIA AMB MÚSIQUES DE DIVERSES TRADICIONS MUSICALS AL REIAL MONESTIR DE SANTES CREUS

Santes Creus esdevindrà, durant uns dies, un refugi de diversitat i tolerància, amb la presència de músics d'arreu del món que expressaran les seves riques tradicions musicals. Destaquen diversos concerts en aquest sentit, com "La veu dels tàrtars", a càrrec de l'Ensemble Ekiyat, liderat per les germanes Alfia Bakieva i Aliya Bakieva, autèntiques virtuoses del violí i el saz respectivament, reconegudes internacionalment. També cal esmentar el concert "Pythia" de l'Ensemble Irini, que proposa un diàleg entre les músiques vocals occidentals i bizantines, amb obres d'Orlando di Lassus (1532-1594) i diversos cants antics de l'antiga Constantinoble inspirats en el vincle entre feminitat i divinitat. Aquest conjunt, liderat per la directora Lila Hajosi i integrat gairebé exclusivament per dones, ha merescut ser seleccionat com a projecte emergent per formar part de la programació del festival.

Un capítol a part mereix el projecte "Un mar de músiques", on Jordi Savall presenta una de les seves especialitats: el diàleg intercultural a través de la música. En aquest cas, es proposa un atractiu programa de peces musicals procedents dels territoris afroamericans conquerits, al marge del foc i la sang. Aquí, la música connecta culturalment territoris com Cuba, Haití, els Estats Units, Veneçuela o Mali.

El Carib, l'Atlàntic i la Mediterrània s'uneixen sota una mateixa harmonia per establir un fascinant diàleg sonor amb músics procedents de tots aquests territoris. Aquest projecte compta amb la participació, entre d'altres, de les cantants cubanes Teresa Yanet i Lixsania Fernández, del conjunt mexicà-colombià Tembembe Ensemble i de diversos músics convidats de Cuba, Brasil, Estats Units d'Amèrica, Mali i Veneçuela, a més de La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI, sota la direcció del Mestre Jordi Savall.

MÚSIQUES PER LA PAU I LA CONVIVÈNCIA

La pau és inseparable de la convivència, la temàtica central del Festival Jordi Savall 2024. Immersos en un context bèl·lic tràgic a escala internacional amb conflictes com els d'Ucraïna i Rússia, i Palestina i Israel, el festival vol ser una pregària per la pau i, alhora, homenatjar i recordar totes les víctimes de la violència i la tirania al món. Enguany, comptarem amb la participació de Kristian Herbolzheimer, director de l'Institut Català Internacional per la Pau, qui escriurà i llegirà el manifest inaugural del Festival.

A més, el dimecres 14 d'agost, vigília de Santa Maria, l'església de Santes Creus acollirà el programa "Pro·Pacem", interpretat per La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI sota la direcció i interpretació de Jordi Savall. Aquest concert estarà dedicat a la pau interior i exterior, tal com advocava el pensador català Raimon Panikkar: "És difícil viure sense la pau exterior, la que ens envolta. És impossible viure sense la pau interior, la pau dins els nostres cors." La música crea un espai de pau, tant a l'interior com a l'exterior. "Pro·Pacem" és un concert que advoca per un món sense guerra ni terrorismes, un mosaic sonor que s'articula com a diàleg viu de músiques espirituals vocals i instrumentals, procedents de diversos repertoris orientals i occidentals.

El Reial Monestir de Poblet tornarà a formar part del Festival Jordi Savall amb un únic concert que tindrà lloc el dia 16 d'agost. La Jove Capella Reial de Catalunya, dirigida per Lluís Vilamajó, ens presentarà el programa "Membra Jesu Nostri" de Dietrich Buxtehude (1637-1707). Aquesta composició, inspirada en textos bíblics i de Sant Bernat de Claravall, pertanyent a l'orde del Cister, és una obra intimista i meditativa que advoca pel perdó i la pau a través de la figura de Jesucrist. És una extraordinària peça vocal i polifònica a cinc veus, d'una enorme bellesa.

s

LA PRESÈNCIA FEMENINA TORNARÀ A SER PROTAGONISTA A LA PROGRAMACIÓ DEL FESTIVAL AMB L'ORQUESTRA LES MUSICIENNES DU LE CONCERT DES NATIONS

Les Musiciennes du Le Concert des Nations és una orquestra integrada exclusivament per dones joves, encapçalada per la virtuosa violinista Alfia Bakieva i sota la direcció del Mestre Jordi Savall. Aquesta formació recrea l'essència de l'orquestra de dones de l'Ospedale della Pietà de Venècia durant l'època del Barroc. Fundada l'any passat, aquest conjunt presentarà un atractiu programa de Concerti Grossi d'Antonio Vivaldi (1678-1741) i d'altres destacats compositors europeus del Barroc als jardins del Reial Monestir de Santes Creus el dia 15 d'agost.

DESTACADES FIGURES INTERNACIONALS AL FESTIVAL JORDI SAVALL 2024

Volem destacar la participació en el festival d'artistes i solistes internacionals, com la ja esmentada violinista Alfia Bakieva, i també el violagambista Paolo Pandolfo, un referent internacional en la interpretació d'aquest instrument. Junts amb Amélie Chemin, oferiran un concert el dia 16 d'agost a la tarda a Montblanc dedicat al ric repertori per a viola de gamba de l'època del Barroc.

També volem ressaltar aquí el clavecinista i director d'orquestra Luca Guglielmi, qui el dia 18 d'agost oferirà un concert centrat en la relació artística entre Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) i el seu amic i alumne Anton Eberl (1765-1807). A aquest concert també hi participaran destacades figures com el clarinetista Francesco Spendolini i el violista David Glidden.

El dia 17 d'agost a la tarda, a l'església de Santes Creus, el reconegut contratenor basc David Sagastume estrenarà en el si del festival el seu concert dedicat a la recuperació de l'obra del compositor Juan de Anchieta (1462-1523), una de les personalitats més originals i alhora desconegudes del Renaixement ibèric. Un altre dels artistes destacats és la reconeguda soprano Núria Rial, que participarà en un dels grans projectes i estrenes del Festival Jordi Savall: el concert "Maurice Ravel: Inspiracions & Metamorfosis". En aquest concert, el Mestre Savall, al capdavant de Le Concert des Nations, i amb la participació també dels reconeguts Manfredo Kraemer, Andrew Lawrence-King i Philippe Pierlot, entre d'altres, presentarà un atractiu programa centrat en les composicions del compositor francès Maurice Ravel (1875-1937) i el diàleg d'aquestes amb obres de diversos compositors ibèrics i del Barroc, com Joan Cabanilles, Jean-Baptiste Lully, Antonio Martín y Coll, Santiago de Múrcia, François Couperin i Marin Marais.

PROMOCIÓ DE PÚBLICS I COMPROMÍS SOCIAL I MEDIAMBIENTAL

Per tal de facilitar l'accés del públic als concerts de nit del Festival, enguany es posa a disposició dels assistents el servei
de transport en autocar
des de Barcelona,Vilafranca del Penedès, Tarragona i Reus fins als escenaris del festival. Amb aquest servei de desplaçament, tothom que ho desitgi podrà reservar una plaça d'autocar en el moment de comprar la seva entrada.

A més, el Festival Jordi Savall s'ha adherit enguany a la campanya Cultura Jove i ofereix descomptes significatius per al públic jove a tots els seus concerts, a més d'una política de preus accessible i per a tots els públics. El compromís social del festival va més enllà enguany i s'està treballant en col·laboracions i activitats adreçades al teixit educatiu, cultural i associatiu de l'Alt Camp i la Conca de Barberà, amb assaigs oberts per a alumnes de música, tallers d'interpretació coral i conferències divulgatives abans dels
concerts. De nou, el Festival Jordi Savall tindrà un espai gastronòmic amb productes de proximitat per poder sopar amb comoditat o prendre una copa abans d'assistir als concerts. A aquest espai gastronòmic hi participen exclusivament empreses i productors locals i de Km0, promocionant també la sostenibilitat mediambiental. En aquest mateix àmbit, el festival mostra el seu compromís, compensant la seva empremta ecològica amb la participació directa en projectes de reforestació i mediambientals, a més d'eliminar els plàstics d'un sol ús dins de l'esdeveniment.

s

PROMOCIÓ DEL PATRIMONI CULTURAL

Per tal de facilitar l'accés del públic als concerts de nit del Festival, enguany es posa a disposició dels assistents el servei de transport en autocar des de Barcelona, Vilafranca del Penedès, Tarragona i Reus fins als escenaris del festival. Amb aquest servei de desplaçament, tothom que ho desitgi podrà reservar una plaça d'autocar en el moment de comprar la seva entrada. Els escenaris del Festival Jordi Savall són autèntiques meravelles arquitectòniques, plenes d'història. Des dels Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus fins als diversos monuments de la ciutat de Montblanc, el Festival valora aquests monuments a través de la música i també mitjançant aliances amb sectors estratègics del territori, associacions
culturals i ajuntaments.

En aquest sentit, destaquem el conveni signat amb la Fundació Domenys per a promoure conjuntament el ric patrimoni vinculat al món del vi i les anomenades Catedrals del vi. A més, hem establert una col·laboració amb Viatges Mestres, empresa especialitzada en turisme cultural, per atendre els grups i públic internacional interessats en accedir al festival i oferir-los propostes d'activitats culturals a les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i la regió del Camp de Tarragona.

Així mateix, enguany hem iniciat la cooperació amb l'Agència Catalana de Turisme per promoure conjuntament un turisme cultural de qualitat i sostenible a la demarcació de Tarragona, i amb l'Institut Europeu de la Mediterrània per aprofundir en la reflexió sobre aquest tema.

Finalment, destaquem les sinergies amb l'empresa privada que han fet possible la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, la Cambra de Comerç de Valls i l'empresa SABA, entre d'altres, amb el projecte. Aquest any, presentem un festival que vol ser un clam a la convivència i, per tant, a la diversitat, la pau i la tolerància. Ho fem amb un ric programa de concerts que inclou destacats conjunts musicals de caràcter internacional i la participació de les principals formacions del Mestre Jordi Savall. El Festival Jordi Savall serà, un any més, un espai de gaudir, transformació i compromís a través de la música i del patrimoni mil·lenari i natural del nostre país.

cartellsavall

Consulta tota la programació aquí

More news
Accessibility

22/05/22
Apareixen noves figures inèdites al conjunt de pintures rupestres

  • El projecte de recerca ha permès obtenir noves dades sobre les pintures rupestres, descobrir-hi noves figures i millorar el coneixement sobre els processos creatius que va experimentar aquest conjunt en l'època prehistòrica.
  • S'ha generat un model en 3D de la roca i un nou calc digital, que serviran per a futures aplicacions, tant per a la conservació com per a la divulgació d'aquest espai.
  • Un nou espai web permet apropar la recerca a tots els públics i, alhora, fer-hi una visita virtual amb un nivell de detall, qualitat i informació únics.

30/07/2021
Castellterçol recorda la figura de l'etno-coreògraf Manuel Cubeles i Solé (1920-2017) amb motiu del centenari del seu naixement

  • L'acte s'inclou en la commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba que se celebra cada any el dia 1 d'agost a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol.
  • L'acte se centrarà a aprofundir en la figura de Manuel Cubeles amb motiu dels cent anys del seu naixement i comptarà, també, amb l'espectacle de dansa "La difícil senzillesa" de l'Esbart Marboleny de les Preses.

15/07/22
La Coral Càrmina dona el tret de sortida al Festival de Música de Sant Pere de Rodes amb una producció pròpia per commemorar el Mil·lenari del Monestir

  • El concert serà un viatge musical de mil anys que culminarà amb l'estrena de l'obra nova "Tu es Petrus" del compositor català establert a Nova York, Adrià Barbosa.
  • El concert commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte a l'església del monestir a les vuit del vespre.

Logo

accessibilitylegal notice and privacy policy | cookies | © Departament de Cultura 2018 Agència Catalana del Patrimoni Cultural